Spoed
Tijdens openingstijden: 071-4014600 (kies optie 1). Buiten openingstijden: dokterspost 0252-240212.

Historie

1924

In 1924 is mijn oud oom T. Lodder gestart met een huisartsenpraktijk aan het Andreasplein te Katwijk als opvolger van collega van Walsum. Op dat moment waren er nog maar enkele huisartsen in heel Katwijk! De praktijk was apotheek houdend, hetgeen in die tijd gebruikelijk was.

1957

In 1957 is mijn vader, J.C.J. Lodder, met hem samen gaan werken. Na de pensionering van zijn oom is een deel van de praktijk overgenomen door collega Louwerse. Die praktijk is later overgenomen door collega Den Dulk en weer later door collega L. van Duyn. Deze praktijk is nu overgenomen door collega Broek.

1960

De praktijk verhuisde in 1960 van het Andreasplein naar de Meeuwenlaan, toen aan de rand van het dorp, en werd daar samen met mijn moeder, ook huisarts, voortgezet.

1986

In 1986 ben ik met mijn vader samen gaan werken tot aan zijn pensionering in 1994 en heb de praktijk toen alleen voortgezet. Mijn moeder werkte inmiddels als jeugdarts, velen zullen haar nog kennen van de consultatiebureau’s.

1991

Mijn vader was destijds een van de eerste huisartsen die ook huisarts opleider was. Ik heb dat stokje overgenomen en vanaf 1991 ben ik met veel plezier ook actief als huisarts opleider.

2010

Door de toegenomen vraag van zorg door patiënten, door de toename in de technische mogelijkheden van onderzoek en behandeling, doordat mensen ouder worden en door overname van zorg uit de verzorgingshuizen, de verpleeghuizen en de ziekenhuizen is het steeds drukker geworden in de huisartsenpraktijk. Dat betekent niet alleen zorg verlenen maar ook zorg aansturen. Zorg die deels door anderen (assistentes, praktijkondersteuners, waarnemend huisarts en huisarts in opleiding) wordt geleverd. En dat betekent ook nascholing en veel bestuurlijk overleg. Vanaf den beginne heb ik hier mijn steentje aan proberen bij te dragen. Eerst vooral op het gebied van de nascholing, later ook in de dokterspost in Voorhout (nu huisartsenposten De Limes, locatie Voorhour). Van 2010 tot en met 2016 ben ik voorzitter geweest van de Zorggroep Katwijk, hét samenwerkingsverband van huisartsen, apothekers, diëtisten en fysiotherapeuten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

2013

Om optimale zorg ook in de toekomst te kunnen blijven leveren was de praktijk aan huis niet meer geschikt. Sinds oktober 2013 is de praktijk nu gevestigd in het zeehospitium met zicht op zee vanuit mijn spreekkamer. En zo is de cirkel eigenlijk rond met een praktijk waarvan de wortels aan de Boulevard liggen!

Verranderingen

Er is in die jaren veel veranderd. Aparte apotheken, de fraaie pillendoosjes verdwenen. Er kwam een doktersassistente, eerst nog zonder speciale opleiding maar inmiddels is het echt een apart vak geworden. Ook de praktijkondersteuner met een gespecialiseerde opleiding in het begeleiden van chronische patienten (hart- en vaatziekten, longziekten,suikerziekte) en ouderen is inmiddels niet meer weg te denken. Ook de computer deed zijn intrede, eerst nog voorzichtig voor de administratie maar al snel voor de totale medische zorg. Ook de digitale communicatie met de praktijk is inmiddels niet meer weg te denken (afspraken maken, recepten bestellen, e-consult, gegevens inzien. 

Al die veranderingen in de zorg, dat is niet alleen voor ons maar zeker ook voor al onze patienten best wennen! Hoewel wij met overtuiging deze veranderingen hebben doorgevoerd denken ook wij soms met weemoed aan vroeger tijden.

Jan Arend Lodder

© 2023 Huisartsenpraktijk Lodder • Privacyreglement • Webontwikkeling: 2nd Chapter | Webdesign Studio